Om Kenneln / Historia

I slutet av 1994 föddes en kull schäfervalpar i Njurunda ca 2 mil söder om Sundsvall. Per Gabrielsson hade parat Dittegårdens Qvittra med en MP-hund vid namn Guy. Det blev starten för en kennel som senare fick namnet Molars. Under perioden 2000 till och med 2012 drevs kenneln av Per Gabrielsson och Roland Ott. From 2013 drivs kenneln återigen av Per Gabrielsson med benäget bistånd av Ulrika Nylander.

Vi vill här ta chansen att tacka familjen Ott för Er tid i kenneln! Det har verkligen varit en utvecklande tid!

Kennels stamtik var Dittegårdens Qvittra men även ett antal tikar från andra kennlar har köpts in för att bredda avelsbasen.

Mål

Kennelns mål är att föda upp friska schäfrar med största möjliga brukspotential.

På det kompromissar vi inte. Vi vänder oss till dig som främst vill arbeta med din hund eftersom vi är en utpräglad brukskennel som föder upp arbetsvilliga sport- och tjänstehundar. Du som däremot är intresserad av utställning kan röna större framgångar genom att vända dig till en kennel som har den inriktningen.

Vi har som mål att föda upp belastningsbara hundar med stor kamplust, stort föremålsintresse, stor arbetsiver och en förmåga/uthållighet att arbeta under lång tid. Hundar med bra nerver som inte är för veka och är fysiskt hanterbara och med ett bra mod premieras. Andra egenskaper som är viktiga vid avelsurvalet är bra bett och gripande.

Vi önskar även att kunna förbättra skärpan och försvarslusten hos de hundar vi föder upp.

Exteriört strävar vi efter korta kompakta hundar för att på så sätt minska riskerna för belastningsskador. Hundarna bör ha en exteriör som minst motsvarar en 2:a i öppen klass med en bra könsprägel, kraftfulla huvuden och ett bra pigment.

Vid val av avelsdjur anser vi det viktigt att individen som paras kommer från en kull där sundheten och modet ligger över genomsnittet.

Kennelns krav på dig som valpköpare

Vi vill att Du lovar att:

  • Vaccinera vid 12 veckors ålder mot Parvo och Valpsjuka och därefter enligt SKK:s rekommendationer.
  • Röntga höfter och armbågar vid 15 - 18 månaders ålder.
  • Försäkra hunden.
  • MH testa hunden.
  • Inte sälja hunden vidare utan att vi fått chansen att köpa tillbaks den.

Vi prioriterar de valpköpare som vill tävla och utbilda sin hund, då vårt mål är att föda upp dugliga sport och tjänstehundar.

Kennelläger

Varje år, oftast vid Kristi Himmelfärdshelgen, anordnar vi ett kennelläger. Då har alla som har eller har haft Molars hundar möjlighet att komma på vårt läger. Varje år kommer minst 50 personer för att träna och utbyta erfarenheter. Vi delar in oss i olika grupper beroende på intresse och tränar på så vis tillsammans. Här finns möjligheter för den lite mindre erfarne att fråga riktiga experter om råd. De riktigt erfarna får möjlighet att träna under tävlingsmässiga förhållanden med domare, publik och allt som hör till. Vi brukar varje år bjuda in någon intressant föreläsare. Eftersom det är ett läger och inte en kurs väljer man själv sin egen ambitionsnivå.

  

Per

Per införskaffade den första schäfern 1985, han blev då fodervärd till HS Parra. Vid 1,5 års ålder testades tiken av hundskolan med ett mindre bra resultat (-47). Trots detta lyckades Per och Parra nå fina framgångar. Parra blev champion i spår och skydds och deltog på SM i Växjö 1989 i skydds.

1987 köpte Per Dittegårdens Nikko. Nikko blev champion i skydds, spår, drag och lydnad. Nikko var även godkänd tjänstehund i bevakning och har deltagit på bevakningshunds-SM. Han blev också Svensk Mästare i drag. Nikko var även Korad.

Per och Nikko deltog tillsammans på flera SM i både skydds och sök (reserv i spår).

1990 Sexa i sök

1991 Reserv i Spår

1992 och 1994 tvåa i skyddshundsgruppen

1993 och 1995 fyra i skyddshundsgruppen

1992 blev de Nordiska mästare i skydds.

1992 och 1994 vann de tillsammans årets skyddshund.

Under åren hann de samla på sig ca 35 cert.

Deras bästa resultat var:

Skydds 744,5 poäng

Sök 613 poäng

Spår 618 poäng

Därefter köpte Per Dittegårdens Qvittra som han korade och utbildade till brukschampion i skydds. Qvittra deltog på SM i skydds 3 gånger med bästa resultat 1996 då hon kom femma.

Molars Brutus var den första hund som Per tävlade i BHP. De deltog på schäfer-SM 1999 med en sjätte plats som resultat.

Med Molars Dikko har Per tävlat i BHP och IPO III. Dikko har varit en väl använd ledförbättrare i Svensk Avel.

Med Molars Fixa har Per tävlat tre SM och ett VM. Fixa har ett flertal cert i IPO. Fixa har också SCH III och är mentaltestad med höga poäng.

Fixas bästa resultat är A 98 B 97 samt C 99.

Per har också tävlat Molars Zarga och Xa.

Per planerar att under 2016 tävla Qbaz Arga och utbildar för närvarande Magica del Lupo Nero.

Per har även utbildat sig själv under den här tiden. Han är domare 1:a klass A, skyddsfigurant och lärare i hundtjänst. Mentaltester är något som ligger honom varmt om hjärtat och han är utbildad figurant och testledare.

Per är 56 år och bor tillsammans med sin sambo Ulrika och sina tre pojkar, Oskar, Olle och Wille i Njurunda. Han arbetar som Produktionschef för Akzonobel i Stockvik.